tirsdag 19. oktober 2010

Har du fedme eller er du feit?

Det som er klart er at nordmenn har blitt feitere de siste 30 årene. Tall fra Statistisk sentralbyrå  viser at fedme blant menn har økt fra 2% til 10% og at total andel overvektige menn har økt fra 13% til 30%. Tallene for kvinner er mindre dramatiske, men det er en økning av overvektige damer fra 15% til 19%. Fedme har vært et mye omdiskutert tema i media den siste tiden. Debatten dreier seg blant annet om  hvorvidt fedme er genetisk betinget eller om det er vår levemåte som gjør oss feite. 

Mange mener vi må ha mer forskning for å finne ut hvorfor folk er feite, men man trenger bare å se rundt seg på hvordan samfunnet har blitt. Hvor enn du går har du muligheter til å spise mat eller ta deg en kald brus. På omtrent hvert eneste hjørne finner du en brusautomat, en kiosk eller en kebabsjappe. Men det er ikke bare dette som er problemet, for kostnadene spiller også en stor rolle. Går du i butikken i dag koster en bollepose 15 kroner, men dersom du ønsker et sunt måltid som også metter må du ofte betale 40-50 kr. Dette har ikke alle nordmenn økonomi til å kunne gjøre hver dag. Det verste er at du ikke engang trenger å løfte en finger for å få maten hjem i hus. I dag finnes det nemlig Mc Drive In på Mac Donalds, så du ikke engang trenger å gå ut av bilen for å få deg et måltid. Og vil du ikke kjøre for å få tak i maten kan du bestille mat via telefon eller internett og få maten levert rett på døren. Samfunnet gjør det enkelt.

Fysisk aktivitet blant unge har også blitt omdiskutert i media. Samfunnet har prøvd å motivere barn og ungdommer til å være i mye fysisk aktivitet. På tross av alle idrettslag du finner i dag, er det fortsatt mange barn og unge som ikke rører på seg i det daglige. Dette kommer ofte av lite fysisk aktivitet i tidlig barndom. På skolen, hjemme, i barnehage og hos dagmamma blir man lært opp til hva som er farlig. I barnehagen blir trær sperret av så man ikke skal klatre i de, for det er farlig. Hjemme må du sitte inne i stedet for å sykle rundt i gaten, for det er farlig. Men hva er det som egentlig er farligst? Er det ikke en stor risiko for fremtiden at man skaper et dårlig grunnlag og at man blir lært opp til at det er tryggere å sitte inne foran TV'en i stedet for å være i fysisk aktivitet?

Man kan påstå at fedme i familier har med gener å gjøre dersom både sønn og mor er overvektige. Men det er ikke genene som går i arv, det er livsstilen. Lever du i en familie med dårlige matvaner og generelt dårlig livsstil vil dette gå i arv. Man vet også et barn som er adoptert vil ligne på sine adoptivforeldre og ikke sine biologiske foreldre når det gjelder overvekt.

Så folkens, det er bare en ting å gjøre: Kom dere opp av stolen, slipp chipsen, gå ut døren og pass på deres egen kropp og helse. For det er nemlig DERE som har ansvar for dere selv! 

1 kommentar:

 1. Veldig bra innlegg, virkelig en oppvekker!
  hehe..
  Meeen, veldig bra hvordan du har kommet frem til forskjellige konklusjoner der du begrunner økningene, både på grunn av samfunnets forskjellige endringer, individets og familien. Veldig bra, duuu!:)
  Du har kanskje skrevet et mer artikkelaktig leserinnleg, men det er jo bare vanskeliger, og det har du klart veldig bra:)
  Ellers, hvis jeg skal pirke veldig, kunne du nevnt hvordan det går utover samfunnets økonomi. Flere blir lagt inn på sykehus på grunn av sykdommer forårsaket av feil kosthold. Dette koster både penger og arbridskraft for samfunnet.Ellers så virker det som om det er en forskjell på fedme og det å være feit på overskriften. akkurat som om det er enten fedme eller så er du feit.. Ville kanskje omformulert den litt;) Ellers veeeeeldig bra du, Tellhell;)

  SvarSlett