Mannen som elsket Yngve er en roman skrevet av Tore Renberg, og ble gitt ut i 2003. Det er også laget en film med samme navn som er basert på boken.
Boken handler om Jarle Klepp på 17 år som er midt i ungdomstiden der usikkerheten er stor. Jarle lever et nokså normalt liv helt til en dag, da det begynner en ny gutt på skolen, nemlig Yngve. Jarle fremstår som en veldig sterk og selvsikker person, men det ser ut til å endre seg videre i boken.
I boken er det brukt noen viktige virkemidler. Et eksempel på et godt brukt virkemiddel er skildringer av personer. Et eksempel på en skildring er Jarles beskrivelse av Yngve da han ser han første gang: ” Jeg så en lukket munn, røde lepper, friske kinn i en blek hud, og blå øyne. Yngve smilte, med samlede lepper, nikket forsiktig, og gikk mot en av inngangene”. Her får vi allerede klar beskjed om at Jarle ser på Yngve som noe spesielt og flott. For å gjøre det enda klarere at Jarle blir opphengt i Yngve første gang han ser han har forfatteren valgt å ta en pause i tiden for å skildre situasjonen. Dette gjør at vi virkelig får et innblikk i Jarles følelser.
Tematikken i denne romanen vil jeg si er homofili og hvordan det oppfattes i samfunnet og ikke minst hvordan det påvirker Jarle. Det er tydelig at tegnene på at Jarle kan være homofil skremmer han. Han prøver å overbevise seg selv om at han ikke er homofil ved å tenke på og beskrive hvor pene og flotte kvinner er. Jarle vil ikke erkjenne at han er homofil, verken for seg selv eller andre. Det kommer tydelig frem at denne usikkerheten er noe han vil skjule for samfunnet. Jeg mener dette kan komme av hvordan samfunnet i dag ser på homofile. De som er homofile blir ofte sett på som ”spesielle” eller ”ikke helt som alle andre”. Samfunnet setter ungdommer som tviler på sin seksuelle legning i en vanskelig posisjon. ”alt ved jenter elsket jeg” er et sitat fra teksten som gir et inntrykk av at Jarle febrilsk prøver å få bort tanken om at han kan være homofil.